artikel

Verantwoord heffen op het dak

bouwbreed

Verantwoord heffen op het dak

Viavac ontwikkelde in samenwerking met leverancier SAB-profiel een vacuümheffer die monteurs fysiek ontlast bij het plaatsen van warmdakprofielen. De nieuwe montagemethode is een praktische oplossing voor de aangescherpte arbo-wetgeving voor het handmatig monteren van zware dakplaten.

De Arbeidsinspectie stelde in 2009 dat de fysieke belasting bij de verwerking van dakelementen te hoog was. Met ingang van dit jaar is het traditionele, handmatig monteren van metalen warmdakplaten niet langer meer toegestaan (zie kader).

De speciaal voor warmdakprofielen ontwikkelde vacuümheffer, de zogeheten Viavac-CB, moet monteurs op het dak ontlasten zodat de tilnorm (maximaal 50 kilo voor 2 personen) niet wordt overschreden. “Werknemers worden bij het handmatig tillen, omklappen en slepen van warmdakprofielen onevenredig zwaar belast. Met dit product bieden we een praktische oplossing. In samenwerking met leverancier SAB-profiel hebben we een systeem bedacht waardoor het werk niet alleen arbotechnisch verantwoord is, maar ook nog snel en vakkundig is uit te voeren. Het leggen van dakplaten is toch een behoorlijk puzzelwerk”, licht Henk Alblas toe. Hij is als sales manager werkzaam bij het in vacuüm hijsgereedschap gespecialiseerde bedrijf in Lopik.

Sandwichpanelen

Devacuümtechniek bewijst al jaren zijn diensten bij het plaatsen van sandwichpanelen. “Wij hebben die techniek geschikt gemaakt voor warmdakprofielen. Een lastig aspect is bijvoorbeeld dat de afzonderlijke platen in een aangevoerd pakket zich tegen elkaar verklemmen, wat het ophijsen bemoeilijkt.”

Medio vorig jaar vonden de eerste testen plaats. Dat resulteerde uiteindelijk in een prototype dat vervolgens in de praktijk werd getest. Het apparaat is sinds dit jaar in productie.

De vacuümheffer leent zich voor het plaatsen van platen met een lengte van 9 tot 24 meter met een gewicht tot 300 kilo.

De markt kenmerkt zich volgens Alblas door “een grote diversiteit aan profielen in verschillende afmeting”. Voor de verschillende profileringen is het apparaat uitgerust met zuignappen en zoekers waarmee de platen op de top worden aangezogen. Per type warmdakplaat zijn speciale uitwisselbare afdichtingsprofielen en zoekers voor handen.

De nieuwe montagemethode vergt wel een andere manier van aanvoeren; de pakketten moeten niet meer op de kop (met de bovenkant naar beneden) aangeleverd worden, maar met de toppen naar boven. Dit maakt het handmatig keren overbodig. Diverse producenten kunnen inmiddels de pakketten op de gewenste wijze aanleveren op de bouwplaats.

Universeel

Bij kleinere projecten zal het mechanisch aanbrengen duurder uitvallen doordat voor deze methode de aanwezigheid van een bouwkraan vereist is. Bij grote werken kunnen, afhankelijk van de omstandigheden, de hogere kosten meevallen. Bij een efficiënte aanpak zal deze montagemethode zelfs financieel voordeliger kunnen uitpakken volgens Alblas. Voor het uitleggen/monteren zijn slechts twee medewerkers nodig.

De vacuümheffer is eenvoudig aan te passen voor het monteren van sandwich dakpanelen en wandpanelen.

Eisen plaatsen dakplaten aangescherpt

Met ingang van 2011 is het verplicht om dakplaten met een gewicht vanaf 50 kilo mechanisch te verplaatsen. “Het probleem betreft met name gegolfde metalen profielplaten die in pakketten op de bouwplaats aankomen en handmatig worden gelift”, aldus Ruud Huisman, branchemanager bij Dumebo DWS, de branchevereniging van specialistische verwerkers van metalen gevels en daken.

Dumebo DWS gaf medio vorig jaar TNO opdracht om de fysieke belasting bij het handmatig verwerken van metalen dakplaten in beeld te brengen. Deze maand werd het onderzoek afgerond. TNO concludeert dat handmatig plaatsen van metalen dakplaten een sterk verhoogd risico vormt op het krijgen van rugklachten. Het lostrekken van de platen uit de stapel vormt het zwaarste onderdeel. Ook het slepen en omklappen van de negatief aangeleverde platen is fysiek zwaar. Huisman: “We staan volledig achter deze nieuwe montagemethode. De sector zal de komende maanden nieuwe werkmethoden gaan ontwikkelen. De ervaring van de monteurs met de nieuwe werkmethode is positief.” Hij benadrukt wel dat veel hijsapparatuur op gebruiksaspecten op nieuwe werkmethoden nog aangepast moet worden.

Momenteel ligt er nog een voorstel om het verslepen handmatig te blijven doen. “TNO-testen hebben uitgewezen dat dit in principe niet tot verhoogd fysieke belasting leidt als dat in een juiste werkhouding met een hulpmiddel, door twee personen en niet over grote afstand wordt uitgevoerd. Dit zal met de Arbeidsinspectie nog worden besproken. De volgende stap is om tot een praktijkrichtlijn te komen. Onze verwachting is dat die voor de bouwvak klaar is.”

Reageer op dit artikel