artikel

Ultradun gevelelement met textiele glasvezelwapening

bouwbreed

Ultradun gevelelement met textiele glasvezelwapening

Hering Bau in het Duitse Burbach heeft in Duitsland goedkeuring gekregen voor zijn grote BetoShell-gevelelementen van 3 bij 5 meter. De elementen hebben een dikte van slechts 30 millimeter. Ontwerpers vragen volgens de fabrikant om de grote formaten omdat ze zo min mogelijk naden in de gevel willen.

Al langer heeft Hering succes met zijn kleinere BetoShell-elementen, die ook in gevels van twee Nederlandse projecten zijn verwerkt. Deze gevelplaten meten 60 centimeter bij 1.20 meter en hebben een dikte van slechts 20 millimeter. Voor gevelelementen is dit volgens Hering een minimale dikte. Betoshell-elementen zijn in Nederland toegepast in de gevels van de bibliotheek in Almere en het nog in aanbouw zijnde ROC Lammenschans in Leiden.

Architect Eric Mesman van RAU beaamt dat de gezuurde elementen van Hering een voor gevels minimale dikte hebben, hoewel de platen aan de gevel van het roc wel iets dikker zijn, namelijk 3 tot 3,5 centimeter. Dat heeft onder andere te maken met de windlast op grotere hoogte. Hij heeft ook voor BetoShell gekozen vanwege de nuance in het lichtgroene beton, die hij hier verkoos boven het gladde oppervlak van bijvoorbeeld kunststof.

Glasvezels

Het bijzondere van de dunne elementen van lichtverdichtend beton is volgens Peter Körner van Hering Bau de textiele glasvezelwapening. De glasvezels zitten niet los in het beton, maar vormen een net precies in het midden van de plaat. Hierdoor kunnen losse vezels aan de voorzijde niet meer aan de oppervlakte komen.

De platen zijn door hun geringe dikte heel geschikt voor toepassing bij gevelrenovatie, omdat door hun beperkte gewicht de bestaande constructie meestal niet verzwaard hoeft te worden. Hering claimt met Betoshell een gevelelement te leveren dat circa 80 procent beton bespaart ten opzichte van conventionele betonnen platen met staalwapening.

Een tweede opvallende project dat Hering in uitvoering heeft is een vestiging van ROC Mondriaan in Den Haag. Hier zijn de prefab witte gevelelementen bepaald geen lichtgewichten. Verdiept in de elementen zijn in de fabriek van Hering zogeheten glasplaten van het merk BetoGlass meegegoten in het beton. Bij dit proces hecht de glasplaat zich door middel van hars aan het beton. De glasplaten hebben de basiskleuren van Mondriaan, wat een opvallende gevel oplevert. De massieve, geprefabriceerde elementen wegen 14 ton. Zowel ROC Lammenschans als ROC Mondriaan wordt dit jaar opgeleverd.

Hering Bau

Het bijna 120-jarige familiebedrijf Hering Bau heeft de Duitse markt als thuisbasis, maar is via vertegenwoordigingen ook actief in negen andere landen, waaronder Nederland en Groot-Brittannië. De hoofdactiviteiten richten zich op de fabricage van prefab (sier)betonelementen en cascobouw, spoorbouw en de bouw van kant-en-klare sanitairgebouwen langs snelwegen. De firma, met circa 500 werknemers, is ruim tien jaar actief op de Nederlandse markt. Onlangs versterkte het zijn raildivisie door de overname van Volker Rail Duitsland van Volker Wessels. Vorige maand verwierf Hering de Axia-Award 2010 van Deloitte voor de bijzondere innovatiecultuur binnen het bedrijf.

Reageer op dit artikel