artikel

Kopiëren, knippen en plakken

bouwbreed

Eerst weer even die definities. Kopiëren: het maken van een duplicaat van een origineel. Het begrip kopiëren heeft een bijzondere betekenis in bepaalde onderdelen van de wet.

En nu knippen en plakken: het overbrengen van gegevens naar een andere geheugenplaats of medium zonder de oorspronkelijke inhoud aan te tasten. Vroeger op de kleuterschool deden we het al. Knippen en plakken ook wel genoemd knutselen. Op oudere leeftijd noemen we het prutsen. Knutselen vinden kinderen vaak geweldig. Het mooiste is dat die kinderen zelfstandig vanuit hun eigen gedachte de mooiste dingen maken. Natuurlijk vragen zij weleens hulp. Tegenwoordig is dat knip- en-plak- verhaal bij volwassenen springlevend, met alle gevolgen van dien. Er word wat geknipt en geplakt. Even googlen, speuren, half lezen, vervolgens niet goed begrijpen en toch denken dat er een stuk geknipt en geplakt kan worden dat honderd procent toepasbaar is. Hoe vaak zien we niet een stuk dat echt niet toepasbaar is op de reële situatie. Nog niet zo lang geleden kwamen we een aankondiging tegen van een aanbesteding waar de omzeteis op 2.5 miljoen euro stond terwijl de inschrijfprijs van het project circa 3 ton zou zijn. Juridisch mag de omzeteis niet eens hoger dan factor drie zijn ten opzichte van de inschrijfprijs. Niet alleen in bestekkenland, in diverse verhalen zie je de onkunde meer en meer terug komen. Steeds meer kennis en kunde zie je daardoor vervagen en als er problemen komen, doordat men als opsteller zelf niet goed weet wat er in staat, weet men het echt ineens niet meer. Wel blijven ze onthouden wanneer en hoe je de ctrl+C- toets gebruikt en de ctrl+V -toets. Misschien wel beter dat we ook in Nederland het kennispeil wat op gaan schroeven zodat we weer bij de top vijf gaan horen.

Hoogstraten Wegenbouw

Reageer op dit artikel