artikel

De slaapkoppen

bouwbreed

Laten we nou altijd gedacht hebben dat de financiële crisis is ontstaan doordat bankiers zaten te slapen. Helemaal fout, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Die bankiers hebben geleden aan chronisch slaapgebrek. In het vakbladneuroscience schrijven de onderzoekers dat als mensen niet genoeg slaap krijgen, zij geneigd zijn om overmatig optimistische besluiten te nemen. Zij gaan dan […]

Laten we nou altijd gedacht hebben dat de financiële crisis is ontstaan doordat bankiers zaten te slapen. Helemaal fout, blijkt uit Amerikaans onderzoek. Die bankiers hebben geleden aan chronisch slaapgebrek.

In het vakbladneuroscience schrijven de onderzoekers dat als mensen niet genoeg slaap krijgen, zij geneigd zijn om overmatig optimistische besluiten te nemen. Zij gaan dan vaker riskant gokken. Slaapgebrek verandert de houding van verliesmijdend naar winstzoekend, zo concluderen de wetenschappers. Aan slapeloosheid lijdenden schatten de kansen op positieve gevolgen groter in en zien minder risico’s.

Omgekeerd kun je dan concluderen dat de gespecialiseerde aannemers van het Stedelijk museum slaapkoppen zijn. Hun pessimistische kijk op het geld dat ze niet zullen krijgen door het faillissement van Midreth en de vrees dat Volker Wessels een eventuele bonus in eigen zak steekt, wijst daarop. Wat is er immers nieuw. Hoe kunnen hoofdaannemers anders winst maken dan zelf laag inschrijven en vervolgens de onderaannemers die het leeuwendeel van het werk doen, flink uitknijpen. En als er dan op een gespecialiseerd onderdeel wat fout gaat, spreken ze daar de onderaannemer op aan.

Zo simpel is het werkelijke leven. Dat diezelfde gespecialiseerde aannemers het daar niet mee eens zijn en toch willen proberen hun verlies te minimaliseren, is natuurlijk minstens zo terecht.

En neem dan de commissie versobering inpassing aanlegprogramma Hoofdwegennet onder de bezielende leiding van Martin Beljaars, inderdaad de oud-directeur uitvoering van Rijkswaterstaat. Die mag voor 225 euro per uur gaan uitvinden hoe inpassing van wegen goedkoper kan. Voor de kosten van die commissie kun je toch zeker weer een stukje weg prachtig inpassen. Tenzij de politici die deze commissie hebben bedacht, weinig geslapen hebben waardoor ze de gok nemen op gigantische winsten van deze commissie, is het bizar. Om te versoberen geef je veel uit.

De minister van Binnenlandse Zaken is wat dit betreft een stuk eerlijker. Die voelt er niets voor om de erven van gedecoreerden hun versierselen te laten houden. Dat kost wel 4 ton plus een miljoentje aan terug te betalen borgsommen.

Donner had even bij Schultz langs moeten gaan. Als die haar ambtenaren zelf laat werken heeft ze geen commissie nodig en kunnen de versierselen van gedecoreerden in de familie blijven. Een slapeloze had dat zo gezien.

Reageer op dit artikel