artikel

De idioot

bouwbreed Premium

Het zal je maar gebeuren als je op woensdagochtend via de radio nietsvermoedend idioot wordt genoemd. Het gebeurde de rechtsgeleerde Ybo Buruma aan de vooravond van zijn verkiezing door de Tweede Kamer tot lid van de Hoge Raad der Nederlanden. De bekende politicus Geert W. meende te moeten zeggen dat “zo’n idioot niet in de […]

Het zal je maar gebeuren als je op woensdagochtend via de radio nietsvermoedend idioot wordt genoemd. Het gebeurde de rechtsgeleerde Ybo Buruma aan de vooravond van zijn verkiezing door de Tweede Kamer tot lid van de Hoge Raad der Nederlanden.

De bekende politicus Geert W. meende te moeten zeggen dat “zo’n idioot niet in de Hoge Raad thuishoort”. Als Buruma verstandig is, en dat is hij, denkt hij onmiddellijk aan de wijze woorden die Shakespeare MacBeth liet debiteren: “It is a tale told by an idiot, full of sound and fury, signifying nothing.”

Leuker nu is het vervolg. De Amsterdamse advocaat Sander Janssen verdedigt momenteel een cliënt die politieagenten een stelletje idioten had genoemd. Janssen wil nu van het Openbaar Ministerie weten of het W. nu ook gaan vervolgen wegens belediging van Buruma. Zo niet, hoe zit het dan met de rechtsgelijkheid. Dat is niet zo’n idiote vraag. Immers W. deed zijn uitspraak voor de radio, dus voor het oor der natie. De klant van Janssen zal het ongetwijfeld in intiemere kring hebben gedaan.

Het is niet het enige idiote deze week. Neem bijvoorbeeld wethouder Bert Wassink van de gemeente Aa en Hunze. Hij wil koeien laten grazen langs de bermen van de openbare wegen. Dat scheelt de gemeente veel geld aan bermonderhoud is zijn gedachte. Waarschuwingsborden moeten voorkomen dat weggebruikers en koeien op elkaar botsen. Kennelijk leeft de wethouder met de gedachte dat koeien kunnen lezen.

In Pekela maakt de VVD het nog bonter. De liberalen blijken hun gevoel voor vrij ondernemerschap wel heel strak te willen doorvoeren. De twee raadsleden stemden tegen een raadsvoorstel om koperdieven harder aan te pakken. Kennelijk zijn ze dus voor koperdiefstal als ultieme vorm van ondernemerschap. Of zouden ze aandelen TKH dan wel Draka hebben en zien ze hiermee kansen voor verhoging van de aandeelhouderswaarde.

De gememoreerde idiotieën hebben inmiddels navolging gekregen in het gekende praathuis aan het Haagse Binnenhof. Daar gaat nu op instigatie van de VVD een fundamenteel debat gehouden worden over de zichtbare uitingen van religie. Boerka’s, hoofddoeken, keppeltjes en kruisjes dus, terwijl de top van de ING-bank zich weer verrijkt met bijna 100 procent bonussen en de bouw het nog steeds uiterst lastig heeft. Het moet niet idioter worden.

Reageer op dit artikel