artikel

Veranderingsallergie verklaard?

bouwbreed Premium

Ook wel eens het idee dat sommige dingen in onze wondere wereld simpelweg niet kloppen? Incongruenties die in alle redelijkheid niet te verklaren zijn?

De één zal zoiets misschien uitleggen als een (nogal) sarcastisch gevoel van humor van onze almachtige schepper, de ander als een constructiefoutje in de evolutietheorie.

Neem nu eens een konijntje. Konijntjes struinen ’s avonds de Hollandse grasvelden af naar eten. Het verdedigingsmechanisme van het konijntje bestaat uit het razendsnel en geruisloos wegvluchten door het holst van de nacht zodra ze gevaar bespeuren. Meer dan eens zal zo’n konijntje – tijdens het uitblazen van zijn laatste adem – zich afvragen waarom zijn vluchtpoging in hemelsnaam mislukt is, niet beseffend dat zijn felle witte staart tijdens zijn vlucht als ideale schietschijf dient. Een voorbeeld dichter bij huis: wij mensen lijken vaak een blind streven naar verandering te bezitten, zonder ooit tevreden te zijn. Voornemens met Nieuwjaar zijn daar een typische verschijningsvorm van, of de zegswijzen; ‘het gras is groener bij de buren’of ‘vroeger was alles beter’. Laat nu net dit verandergrage schepsel, absoluut niet in staat te zijn om te veranderen. Niet mee eens? Ik schrok onlangs van het bericht, dat drie kwart van de Nederlanders al gewend is aan de euro. Mijn zorgen werden verderop in het stuk inderdaad ook bevestigd; er zijn dus nog altijd 4 miljoen Nederlanders (!) die al 9 jaar elke inkomende én uitgaande euro omrekenen naar de gulden. Dat zijn zeer hardnekkige niet-veranderaars, met (toegegeven) een zeer goed geheugen.

Op zich een nobel streven om altijd op zoek te zijn naar het ‘betere’. Jammer dat we zo’n moeite hebben met veranderen om dat ‘betere’ te bereiken. De oplossing voor deze tegenstelling ligt volgens mij in intrinsieke motivatie. Maar ja, hoe zet je de motor der verandering in een hogere versnelling, van hypegevoelige bouwconcepten naar intrinsieke motivatie? Suggesties?

Reageer op dit artikel