artikel

Kleine sleutelprojecten

bouwbreed

Op het onlangs gehouden symposium Prachtig Compact NL van Atelier Rijksbouwmeester en het Nirov werden inderdaad zoals beloofd ‘verdichting en compact bouwen weer duidelijk op de agenda’s geplaatst’.

In deze crisistijd zijn alle hearts and minds gelukkig weer vatbaar voor veranderingen. Dat dit wel nodig was bleek uit één van de getoonde onderzoeken dat die zelfde dag ook nog in het NRC werd geciteerd. Er wordt in de praktijk nog steeds te weinig compact gebouwd en daarmee verliezen we waardevolle open gebieden. Directeur Maarten Hajer van het Planbureau voor de Leefomgeving dat dit onderzoek uitvoerde, pleit voor een alternatief: het beter benutten en dus verdichten van stadsranden en kleinere steden, waar over het algemeen al een goede bereikbaarheid is gerealiseerd. Enkele jaren geleden gaf ik als toenmalige spoorbouwmeester geregeld lezingen over de Nieuwe Sleutelprojecten rondom de in aanbouw zijnde hsl-stations. Ik begon mij in die tijd te realiseren dat er in Nederland nog een hele hoop stationsgebieden zijn die net als rondom de grote stations verdicht zou kunnen worden. Een soort kleine sleutelprojecten dus. Met name veel voorstadsstations bevinden zich op een knooppunt van een indrukwekkende hoeveelheid openbaar vervoer en wegen. Denk maar eens aan de stationsomgevingen van Amsterdam-Bijlmer, Amsterdam-Sloterdijk of Rotterdam-Alexander. Veelal bevinden zich daar tal van publiekstrekkers, maar op loopafstand van de stations zijn eveneens veel leegstaande kantoren en bedrijfsgebouwen te vinden. Er is een enorm verborgen potentieel op deze plekken, waar gebouwen bovendien vaak mijlenver uit elkaar staan. Ik denk dat iedereen in zijn omgeving wel zo’n plek kent. Ook dit is de stad. Dit zouden wel eens de meest kansrijke plekken kunnen worden om met de transformatie van leegstaande kantoren te beginnen. Het zal even wennen zijn, gentrificatie van een jaren ’80 kantorenpark. Maar ik kan me voorstellen dat er veel liefhebbers zullen zijn voor de grotere oppervlaktes van de huizen die je daarin kan maken. En inrichten is zo gedaan want de woonmalls en Ikea liggen op die locaties toch al om de hoek.

Architect en directeur MVRDV

Reageer op dit artikel