artikel

De domoren 2

bouwbreed

Dat de overheidsfinanciën op orde moeten worden gebracht staat buiten kijf.

Dat tegelijkertijd de economie moet aantrekken is een waarheid als een koe. En dat duurzame energie een grotere vlucht moet nemen eveneens. Het lijken tegenstrijdige zaken. Maar is dat ook zo? Of zitten er in Den Haag soms domoren die er niet in slagen om het schijnbaar onverzoenlijke met elkaar te verzoenen. Want dom is het om de zakken van energieproducenten te spekken met belastinggeld.

Neem een exploitant van een windmolenparkje. Die krijgt een feed in tarief van 1,7 cent per kilowattuur. Om de zaak toch rendabel te maken krijgt hij 7,6 cent subsidie. De energieproducenten verkopen die stroom weer voor zo’n 30 cent door. Heel slim, maar ze worden wel rijk van onze belastingcenten. In een aantal Europese landen, waarvan Duitsland het meest pregnant, heeft een gans andere manier om ervoor te zorgen dat duurzame energie een hoge vlucht neemt. Daar krijgen kleinschalige producenten, dus ook de eenling die wat zonnepanelen op zijn dak heeft, een normaal feed in tarief. Geen subsidie en dus geen cent overheidsgeld komt daaraan te pas.

Op die manier is Duitsland inmiddels ongeveer koploper geworden op het gebied van duurzame energie. Ook is het koploper geworden op het gebied van pv-technologie en werkt hard aan grote offshore windparken. In Nederland is er alles aan gedaan om die hoogwaardige technologie de nek om te draaien.

En met succes. De enige reden daarvoor kan zijn dat binnen de overheid dit fantastische werkgelegenheidsproject koste wat het kost door moet gaan. Raar toch, zeker nu het kabinet heeft geroepen met een slankere overheid door te willen gaan die efficiënter werkt. Dan is dit een uitgelezen kans voor de dames en heren op het regeringspluche om te laten zien dat ze het menens is.

Daarmee wordt en een stap gezet op de weg naar sanering van de overheidsuitgaven, en de economie heeft er baat bij en de doelstellingen voor de opwekking van duurzame energie waar Nederland nu minimalistisch op 14,5 mikt in 2020, krijgt een boost.Als deze weg niet wordt ingeslagen, dan kan de conclusie geen andere zijn dan dat de grootste domoren op en rond het Binnenhof zitten. Hoog tijd dus dat Elco Brinkman ze vanuit de senaat wijzer maakt.

Reageer op dit artikel