artikel

Complex project vraagt om respect

bouwbreed

De bouwmeester die alle rollen beheerst bestaat niet meer. Zeker niet bij grote projecten. En dat is helemaal niet erg, vindt Norbert van Doorn.

In de landelijke pers bekogelen architecten en projectmanagers elkaar met modder. BNA-voorzitter Mastenbroek reageert geagiteerd op het betoog van projectmanager Den Boer van twee dagen eerder. Beide artikelen nemen de lezer zomaar 15 jaar mee terug in de tijd. Toen zagen architecten de projectmanagers, toen een opkomende beroepsgroep, als ondeskundige uitknijpers. En toen schilderden projectmanagers architecten af als onbeheersbare, egotrippende kunstenaars. En zelfs toen waren dat al onterechte generaliseringen. Wat moeten opdrachtgevers er mee als deze belangrijke spelers in het bouwproces, in publiek en met oneigenlijke argumenten, elkaars rol betwisten?

Specialisatie

Ieder complex bouwproject vraagt om invulling van de hoofdrollen in het bouwproces. Te onderscheiden zijn de rol van vraagsteller, de rol van ontwerper, de rol van procesbeheerser en natuurlijk de rol van bouwer. Rollen kunnen worden gecombineerd of worden ingevuld door specialisten. Door de toenemende complexiteit van product en proces is steeds meer sprake van specialisatie. De bouwmeester die alle rollen beheerst bestaat niet meer, en zeker niet bij grote projecten. Dat is overigens helemaal niet erg.

Topprestaties

Het invullen van alle rollen in het bouwproces is noodzakelijk maar niet voldoende voor echt succesvolle producten en processen. Topprestaties vragen om samenwerking, om het vermogen om complementair te zijn. Daarvoor is het nodig om respect te hebben voor elkaars rol, vak en visie. Architecten en projectmanagers die zulke samenwerking hebben ervaren weten wat ze van elkaar kunnen verwachten.

Gelukkig zijn de meeste projecten succesvol en hebben velen dus geleerd hoe samenwerken moet. En natuurlijk hoort bij die samenwerking ook strijd. Veel toparchitecten geven aan baat te hebben bij projectmanagers die hen uitdagen door zowel vrijheid als kaders te bieden. En die tegelijkertijd de opdrachtgever, de gebruikers en de omgeving om een project heen kunnen organiseren en zorgen dat besluiten worden genomen. Moet de architect, zoals Mastenbroek voorstelt, dat er dan maar even bijdoen? Er zijn er die het kunnen, maar die vallen in dezelfde buitencategorie als de projectmanagers die het ontwerp er wel even bij kunnen doen.

Kwaliteit

Mijn advies aan opdrachtgevers is dan ook anders dan dat van de BNA-voorman: zorg voor een sterke en onafhankelijke invulling van de ontwerprol èn van de projectmanagementrol. En vul elk van die rollen in met mensen die geloven dat hun eigen kwaliteit alleen in een goede samenwerking tot zijn recht komt.

Voorzitter van NLPB, de brancheorganisatie van projectmanagementbureaus voor ruimtelijke projecten en partner bij Procap adviseurs en projectmanagers

Reageer op dit artikel