artikel

Blaren

bouwbreed

Visie kan FNV Bouw niet ontzegd worden getuige de ingezonden brief in Cobouw van afgelopen donderdag. Kennelijk zijn de voorzitter en de sectorbestuurder bouw & Infra geschrokken van de aankondiging van de Aannemersfederatie over het afsluiten van een eigen cao desnoods met een andere vakbond dan de traditionele bouwbonden.

Die schrik is terecht. Het verleden leert dat de rechter het afsluiten van een cao met andere dan de traditionele bonden prima vindt. Dat zou een verdere uitholling betekenen van de bouw-cao waar de afgelopen jaren het aantal werknemers toch al is teruggelopen.

Logisch derhalve dat John Kerstens en Mieke van Veldhuizen een warm pleidooi houden om de ruzie tussen Bouwend Nederland en de AFNL op een andere wijze te beslechten dan via een eigen mkb-cao.

Maar hypocriet is het wel. Toen aan de vooravond van de laatste cao-onderhandelingen de AFNL de bouwbonden vroeg om een eigen plaats aan de cao-tafel, hebben die zich daar van afgemaakt met de stelling dat de onenigheid een werkgeverszaak was. Kerstens voegde daar toen wel aan toe dat als de bonden er last van zouden krijgen, zij wel wat zouden doen.

Nu is dan eindelijk de daad bij het woord gevoegd. Hij krijgt er last van en schrijft een brief! Flink zo. Dat helpt. Nu zijn Elco Brinkman, Jan van Tuinen, Henk Klein Poelhuis en Wim van der Maas zo geschrokken dat ze onmiddellijk tot een vergelijk zullen komen. Pais en vree keert terug in de bouwwereld en iedereen leefde nog lang en gelukkig. Hans Christian Andersen en Jacob en Wilhelm Grimm hadden het niet beter kunnen verzinnen. Kerstens moet domweg harder optreden richting Bouwend Nederland. Of heeft hij soms te horen gekregen dat als hij te hard richting Zoetermeer roept, hij niet meer mee mag delen uit de ruif van de stichting SFB. Per slot van rekening heeft hij voor de paritaire fondsen helemaal niets aan de AFNL want die zijn door Bouwend Nederland uit praktisch alle besturen geknikkerd.

De FNV Bouw-voorzitter is slim genoeg om te beseffen dat het eigenlijk helemaal niet om een eigen cao gaat, maar om zeggenschap over de gelden die ook AFNL-leden hebben opgebracht. En om respect. Laat hij dat dan ook zeggen, anders brandt hij alsnog de edele achterdelen en moet op de blaren zitten.

Reageer op dit artikel