artikel

Ervaringen

bouwbreed Premium

Terwijl u dit leest hang ik schommelend aan de Balancing Barn, een door MVRDV ontworpen vakantiehuis in Suffolk. Het nuttige en het aangename verenigd. Het is altijd een bijzondere ervaring om gebruiker in een eigen gebouw te zijn. En inmiddels begint mijn bureau ook al een heuse eigen geschiedenis te ontwikkelen. Zo liep ik onlangs […]

Terwijl u dit leest hang ik schommelend aan de Balancing Barn, een door MVRDV ontworpen vakantiehuis in Suffolk. Het nuttige en het aangename verenigd. Het is altijd een bijzondere ervaring om gebruiker in een eigen gebouw te zijn. En inmiddels begint mijn bureau ook al een heuse eigen geschiedenis te ontwikkelen. Zo liep ik onlangs weer eens rond door het al weer 15 jaar oude VPRO kantoorgebouw met als doel een frisse blik te werpen op de (inmiddels gegroeide aantallen) werkplekken. Destijds was een opener en tegelijkertijd huiselijker kantoor experimenteel, inmiddels is het eerder de norm geworden. Ik kreeg te horen dat we niet te radicaal moesten zijn want anders zouden de ‘vrienden’ van het gebouw boos worden! Volgens een collega van mij moet je juist nooit je eigen gebouwen gaan veranderen, maar het overlaten aan andere collega’s. Je mist immers de frisse blik. Ik moet toegeven dat ik inderdaad in deze omstandigheden snel last krijg van allerlei déjà vues uit de ontwerptijd. Het is eigenlijk wel prettig als er na ingebruikname dingen gebeuren in je gebouwen waar je zelf nooit aan had gedacht. Als ik bijvoorbeeld in ons Lloyd Hotel in Amsterdam ga slapen word ik altijd blij verrast met nieuwe ontwikkelingen en toevoegingen. Ook ons Silodam woongebouw in Amsterdam is stand alone, met actieve bewoners die zelf rondleidingen geven en in de gaten houden dat de hoofdzaken intact blijven. En inmiddels gaat ons bureau steeds vaker andermans architectuur en dus bestaande gebouwen transformeren. Ik voel me dan vaak een soort kruising tussen scenograaf en beeldhouwer, door nieuwe programmatische elementen te voegen in opnieuw geknede ruimtes. Soms ontstaan er zo bijzondere ruimtes die je in nieuwe gebouwen niet zo snel zou maken. Dan wordt de geschiedenis een alibi.

Architect en directeur MVRDV

Rotterdam

Reageer op dit artikel