artikel

Elektrische verwarming via wand warmt kamer snel op

bouwbreed Premium

Corporatie Ymere zet vol in op het Renovatie-energieconcept van ActiveWarmth, met onder meer elektrische wandverwarming. Het Renovatie-energieconcept omvat installatietechnische en bouwkundige maatregelen. In de proefwoning in Amsterdam-Noord gaat het om onder meer vloer- en wandisolatie, HR++-glas en dubbele kierafdichtingen. Installatietechnisch is onder meer balansventilatie met warmteterugwinning gemonteerd, zonnecollectoren en een wisselaar die warmte terugwint uit […]

Corporatie Ymere zet vol in op het Renovatie-energieconcept van ActiveWarmth, met onder meer elektrische wandverwarming.

Het Renovatie-energieconcept omvat installatietechnische en bouwkundige maatregelen. In de proefwoning in Amsterdam-Noord gaat het om onder meer vloer- en wandisolatie, HR++-glas en dubbele kierafdichtingen. Installatietechnisch is onder meer balansventilatie met warmteterugwinning gemonteerd, zonnecollectoren en een wisselaar die warmte terugwint uit douchewater.

Een wandverwarmingselement – een gipskartonplaat met een verwarmingsmat – vormt de kern van het concept. De mat is een ontwikkeling van ActiveWarmth uit Capelle aan den IJssel, waarvoor directeur Willem Neeleman eerder de Herman Wijffels Innovatieprijs van de Rabobank ontving.

De elementen worden op de wand gelijmd. “De lijmverbinding voorkomt dat warmte weglekt zoals bij schroeven gebeurt”, verklaart Neeleman. “Omdat er geen hittebruggen zijn, neemt de brandveiligheid ook toe. Ook laat de schroefloze verbinding minder lawaai door.”

Het verwarmingselement is een 0,8 millimeter dikke mat van synthetisch rubber. Koolstofdeeltjes in het polymeer vormen elektrisch geleidende ketens. Een elektrische stroom ontwikkelt warmte in de ketens. Naarmate de temperatuur stijgt, komen de koolstofdeeltjes los van elkaar, de ketens ‘breken’ en geleiden niet meer.

Onderhoud

In elke ruimte met het systeem regelt een thermostaat de temperatuur. Sensoren detecteren of iemand aanwezig is. “Pas dan gaat de verwarming aan”, zegt Neeleman. Binnen het kwartier stijgt de temperatuur met 8 graden Celsius. Dat gebeurt omdat gipskartonwanden een relatief kleine massa hebben. “Op de wanden functioneert het systeem alleen goed met afdoende isolatie”, licht Neeleman toe. “Anders verwarm je de woning van de buren.”

De verwarming gebruikt zwakstroom van 24 volt en levert een vermogen van 90 watt. De elementen zijn 2 meter lang en 0,5 meter breed en hebben een eigen voeding met een kortsluitbeveiliging. Volgende versies moeten de gebruiker meer mogelijkheden geven de verwarming te besturen. Oververhitting van elementen is uitgesloten, garandeert Neeleman: “De eigenschappen van het materiaal zorgen ervoor dat de temperatuur nooit boven de vooraf bepaalde waarde komt.”

De aanlegkosten zijn volgens woordvoerder Pieter de Jong van Ymere onder de streep ongeveer gelijk aan die van een conventionele installatie. Maar, vult Neeleman aan, “het elektrische systeem hoeft niet jaarlijks te worden geïnspecteerd. Het eerste onderhoud is pas minimaal tien jaar na installatie aan de orde.” dan moet de transformator worden vervangen, maar, zegt Neeleman, “pas als die in die tien jaar het maximale aantal draaiuren heeft gehaald.”

Destichtingskosten voor de renovatie van de proefwoning bedragen ruim 80.000 euro. Door uiteenlopende extra’s die specifiek voor dit project zijn uitgevoerd, is dat ongeveer 20.000 euro meer dan wat een renovatie normaal zou kosten. De proefwoning is in 1925 gebouwd en heeft met de buurt “een zekere monumentale waarde”. Ymere overweegt het concept te gebruiken voor complexe renovaties en nieuwbouw.

Reageer op dit artikel