Antea Group

Een platte, no-nonsense organisatie waar alle ruimte is voor innovaties. Op die manier is Antea Group groot geworden. Met nieuwe ondernemende medewerkers wil Antea Group zich verder opwerken tot het beste ingenieursbureau van Nederland.

Het beste ingenieursbureau van Nederland zijn. Dat is de stip op de horizon waar ingenieurs- en adviesbureau Antea Group naar toewerkt. Daarvoor zijn onder meer goede mensen nodig. Antea Group heeft ze volgens HR directeur Doreth Lau veel aantrekkelijks te bieden. “Onze slogan is niet voor niets ‘Creëer je eigen wereld’. Ondernemende, verantwoordelijke mensen krijgen bij ons alle vrijheid om zich te ontwikkelen. In die ontwikkeling investeren we ook fors, bijvoorbeeld in de vorm van een opleidingsprogramma – via onze eigen academy, maar uiteraard ook via externe opleidingen. Dat investeren in nieuwe mensen begint al bij het indiensttreden. Met een speciaal ‘onboarding- programma’ zorgen we ervoor dat nieuwe medewerkers in hun eerste 100 dagen goed worden ingewerkt.”

Werken bij Antea

Innovatie
In ‘Creëer je eigen wereld’ zit behalve eigen verantwoordelijkheid, ondernemerschap en vrijheid nog een element dat Antea Group kenmerkt: innovatie. Lau: “Dat stimuleren we op verschillende manieren. Zo zijn jonge talenten verenigd in Young Improving Heroes, een platform waar ze in teams innovaties kunnen uitwerken. Ook kennen we de Innovatietafel. Daarbij kunnen medewerkers ideeën aandragen en pitchen. Voor kansrijke initiatieven wordt vervolgens budget beschikbaar gesteld. Uit deze innovatiegroepen zijn al interessante innovaties tot stand gekomen, zoals de virtual en augmented reality-toepassingen. Deze maken plannen levend door bewoners en gebruikers mee te laten denken over het ontwerp en bieden dankzij holografie de mogelijkheid letterlijk door een nieuw ontwerp te lopen. En uit de Young Improving Heroes is bijvoorbeeld het initiatief Anders Reizen gekomen. Medewerkers hebben een carpool-app ontwikkeld, die het autogebruik binnen de organisatie reduceert, en daarmee uiteraard ook de CO2-uitstoot.”

Werken bij Antea

Het Nationale Park De Hoge Veluwe
Overigens is Antea Group al hard op weg om de ambitie waar te maken het beste ingenieursbureau van Nederland te zijn. Ooit begonnen als klein bedrijf is Antea Group in ruim 65 jaar uitgegroeid tot een grote onderneming. Lau: “We zijn veel breder dan bouw alleen. Zo zijn we ook actief op het gebied van onder meer ruimte en water, milieu en veiligheid, en infrastructuur.” In Nederland heeft Antea Group zo’n 1600 medewerkers, wereldwijd zijn dat er circa 3500. Zij werken aan tal van bijzondere projecten. Lau noemt er enkele: “We hebben de installaties, constructies en brandveiligheid verzorgd voor het rijkskantorencomplex De Resident in Den Haag. Verder helpen we op Het Nationale Park De Hoge Veluwe bij de voorbereiding en realisatie van een aantal deelprojecten, zoals de nieuwbouw van Het Landhuis, de aanleg van nieuwe fietspaden en het herstel van de buitenruimte bij Jachthuis Sint Hubertus. In de voorbereiding zijn we betrokken, bijvoorbeeld door het geven van installatietechnisch advies, maar ook begeleiden we de uitvoering door derden.”

Nieuwe business
Antea Group wordt vooral bij dergelijke grootschalige projecten betrokken dankzij de flexibiliteit van de organisatie. Lau: “We zijn een platte organisatie met allemaal benaderbare mensen. Ellenlange beleidsstukken kom je bij ons niet tegen. Dat heeft tot gevolg dat we snel kunnen meebewegen met de markt als dat nodig is, snel kunnen reageren. Daardoor hebben we het in de crisisjaren ook gewoon goed gedaan. En daardoor kunnen we razendsnel schakelen. Om een concreet voorbeeld te geven, we hebben onlangs in korte tijd een nieuw bedrijfje opgericht, waar een van onze talenten zich op nieuwe business kan gaan richten. Over ‘Creëer je eigen wereld’ gesproken…”

“Ellenlange beleidsstukken kom je bij ons niet tegen”