Nieuws

Wie wil bouwen op nieuw eiland Marker Wadden?

1 min

De eilandengroep Marker Wadden moeten de nieuwe Oostvaarderplassen worden en de Waddeneilanden naar de loef steken. Op deze natuurarchipel komen ook enkele gebouwen. Natuurmonumenten vraagt bouwers en architecten mee te denken over de bijzondere bouwlocatie, die alleen per schip bereikbaar is.

Woensdag 19 april volgt in Lelystad een marktconsultatie voor het opzetten van een selectieprocedure op basis van een prijsvraag.

Eerste eiland bijna klaar

U kunt dit artikel lezen nadat u bent ingelogd

Heeft u nog geen account, probeer Cobouw dan gratis.

  • Direct toegang tot Cobouw.nl
  • 5 gratis artikelen per maand
  • Dagelijks de Cobouw-nieuwsbrief

Baggeraar Boskalis is bijna klaar met het eerste eiland van een natuurgebied dat uitgroeit tot een archipel van 10.000 hectare.

De natuur in het Markermeer stond de laatste jaren onder druk. Het meer was niet langer verbonden met de zee en rivieren waardoor een dikke slibdeken is ontstaan die het bodemleven verstikt. Het gebrek aan natuurlijke oevers en ondieptes maken dat er steeds minder vissen, waterplanten en schelpdieren voorkomen.

Met de nieuwe eilanden worden die problemen aangepakt. Op de eilanden komen oevers en zal het slib eerder bezinken. Op een ervan moet komende jaren ook de ‘nederzetting’ komen met diverse gebouwen.

Het is geen simpele opdracht: Geld is schaars en zal niet in één keer beschikbaar komen, de locatie is alleen per schip bereikbaar en de plek vraagt om een "aantrekkelijke, ingetogen doch bijzondere architectuur, passend bij Marker Wadden".

Voor inschrijving (tot 17 april) en vragen over de marktconsultatie mail naar: prijsvraag@markerwadden.nl

 

image-x-generic.png

 

Reacties

De melkfabriek van Campina in Heiloo was jarenlang een van de grootste werkgevers in het Noord-Hollandse dorp. Eind 2008 sloot de fabriek langs de...

Tweeduizend jongeren krijgen binnen twee jaar een vaste baan in de metaal en techniek. Dat zijn vakbonden en werkgevers overeengekomen na moeizame...

Pannenbier of Mindfuck

4 min

Halfzeven ’s-ochtends. Ik roei mijn twintig minuten. Onderwijl kijkend naar de tv, waar twee dikke mannen met kale koppen en brillen gewichtig...

Jan Fokkema
column

De installateur en het klimaatkonijn

4 min

Nog nooit was de gemiddelde temperatuur op aarde zo hoog als vorig jaar. En 2016 was al het derde recordjaar op rij. Die verontrustende trend laat...

column