Nieuws
Het grote regio-onderzoek

Waar wordt het meest gebouwd? De ranglijsten

2 min

Ruim 150.000 bouwprojecten. Woningbouw, utiliteitsbouw en combinatieprojecten. Waar wordt het meest gebouwd? Dit zijn de resultaten.

Welke delen van Nederland zijn geliefd en/of met de ambtelijke vinger aangewezen om te wonen, werken en/of doorheen te reizen? Waar worden de meeste woningen, gebouwen en wegen gebouwd?

Bureau Louter onderzocht in opdracht van Cobouw ruim 150.000 bouwprojecten uit de periode 2002-2016 uit de Bouwberichten-database van Cobouw. 

Zoek per regio

U kunt dit artikel lezen nadat u bent ingelogd

Heeft u nog geen account, probeer Cobouw dan gratis.

  • Direct toegang tot Cobouw.nl
  • 5 gratis artikelen per maand
  • Dagelijks de Cobouw-nieuwsbrief

Voor het onderzoek is op regionaal niveau gekeken naar de omzet die gemaakt wordt op bouwprojecten in de woning- en utiliteitsbouw (zoals ziekenhuizen, scholen, kantoren en bedrijfsgebouwen). Ook zijn de combinatieprojecten (mix van woning-, utiliteits- en grond- weg- en waterbouw) gemeten. Gww-projecten zijn op provincieniveau doorgelicht. De bouwactiviteit wordt gemeten in bouwomzet per hoofd van de bevolking.

Zoek hier per regio naar de positie op de ranglijst.

 

Bouwprojecten als verjongingsmiddel

Als Nederland een lichaam is, en bouwprojecten het verjongings- en groeimiddel, dan ziet Groot Amsterdam en veel andere regio’s er stralend gezond uit, maar zijn andere delen van Nederland oud en rimpelig aan het worden. 

Amsterdam en Utrecht staan inderdaad bovenaan in de ranglijst. Maar er zijn ook opvallende namen, zoals Pijnacker-Nootdorp en Bodegraven-Reeuwijk.

Sommige regio’s danken hun hoge plaats in de lijst aan de bouw van recreatiewoningen. De bouwomzet per hoofd van de bevolking kan in dunbevolkte gemeenten door een of twee projecten snel groeien.

 

 

Bestedingen bouw 2002-2016

Legenda: Index bestedingen aan bouw in periode 2002-2016 per hoofd van de bevolkingLees hoe we het onderzoek uitvoerden:

Het grote regio-onderzoek: de verantwoording.

Reacties

De melkfabriek van Campina in Heiloo was jarenlang een van de grootste werkgevers in het Noord-Hollandse dorp. Eind 2008 sloot de fabriek langs de...

Tweeduizend jongeren krijgen binnen twee jaar een vaste baan in de metaal en techniek. Dat zijn vakbonden en werkgevers overeengekomen na moeizame...

Pannenbier of Mindfuck

4 min

Halfzeven ’s-ochtends. Ik roei mijn twintig minuten. Onderwijl kijkend naar de tv, waar twee dikke mannen met kale koppen en brillen gewichtig...

Jan Fokkema
column

De installateur en het klimaatkonijn

4 min

Nog nooit was de gemiddelde temperatuur op aarde zo hoog als vorig jaar. En 2016 was al het derde recordjaar op rij. Die verontrustende trend laat...

column