Alles over Klimaatadaptief

Podcast Doorzagen | Waarom we drijvende steden moeten bouwen

Podcast Doorzagen | Waarom we drijvende steden moeten bouwen

Zet polders onder water en bouw daarop drijvende steden. Klimaatverandering vraagt namelijk om andere manieren van bouwen én zo'n stad heeft vele voordelen, betogen onderzoekers. Maar hoe realistisch is dit? Je hoort het in de nieuwe aflevering van de podcast Doorzagen.

Foto: Shutterstock

Meld je aan voor het Cobouw Café: Hoe doe je dat eigenlijk, klimaatadaptief bouwen?

Van wateroverlast tot droogte: hoe bouw je in een veranderend klimaat? Bestuurders en marktpartijen uit Limburg en Brabant doen een boekje open over de uitdagingen en goede voorbeelden. Meld je nu aan voor het Cobouw Café op 2 oktober.

Na een zoektocht naar het meest geschikte materiaal om haar riffen te printen kwam Urban Reef uiteindelijk uit op klei. Foto: Urban Reef

De stad verdient zijn eigen variant van het koraalrif

Objecten van 3D geprint klei die als een soort rif in de stad biodiversiteit vergroten en hitte-stress tegengaan. Als het aan startup Urban Reef ligt, gebeurt dat vooral niet te gepland, maar gaat de natuur op hun grillige constructies vrijelijk haar gang.

Wateroverlast achter de duinen bij IJmuiden. Foto: ANP

Klimaatbestendig bouwen kan ook zonder duurder uit te zijn

Klimaatbestendig bouwen vergt uiteraard investeringen, maar die worden bijna helemaal terugverdiend. Dat blijkt uit onderzoeken die de Metropoolregio Amsterdam liet uitvoeren. Alleen komen de baten niet alleen bij de investeerder terecht.

Foto: Shutterstock

'Grenzen waterbeheer bereikt', dus neem klimaatverandering mee in investeringsplannen

Ondernemers moeten gevolgen van klimaatverandering meenemen bij investeringen en locatiekeuzes. Want de overheid kan niet alle waterproblemen voor de samenleving oplossen, waarschuwt de Rli.

Zuidplaspolder bij Moordrecht. Foto: ANP

Megaplan voor 8.000 woningen in Zuidplaspolder is erdoor

Met de hakken over de sloot is het bestemmingsplan voor het 'Vijfde Dorp' in Zuid-Holland er definitief door. Wel zijn er nog twijfels over de financiële haalbaarheid en waterveiligheid van de 8.000 geplande woningen.

Klimaatadaptatie is helaas geen lekkend kraantje

Klimaatadaptatie is helaas geen lekkend kraantje

We kregen vorige maand de loodgieter over de vloer. Na zestien jaar begonnen in ons nieuwbouwhuis wat kranen te lekken. Van buiten was er niets te zien, maar van binnen waren ze kapot. Niet te repareren.

De bouw heeft goud in handen

De bouw heeft goud in handen

De bouw heeft nog een flinke weg te gaan, maar het afwenden van de door de KNMI geschetste scenario's lijkt Nynke Sijtsma een uitdagend doel.

Foto: Pedro Sluiter

Ander klimaat, anders bouwen

Klimaatverandering zou een sluimerend proces zijn, zo heb ik het bij aardrijkskunde geleerd. De laatste jaren hebben echter laten zien dat we die verandering bijna dagelijks kunnen ervaren.

Hitte raakt iedereen, maar is nog van niemand

Hitte raakt iedereen, maar is nog van niemand

Als ingenieur leer je al in de opleiding dat het klimaat extremer wordt. Bijna iedere verbetering van de modellen toont dat het nog sneller gaat. Nu werk ik als ingenieur en dagelijks werken mijn collega's aan technische modellen en leren ze steeds weer van de specifieke locaties die ze doorrekenen. Andere collega's ontwikkelen manieren om hitte goed en begrijpelijk te verbeelden.