Bouwbericht

Benjamin One, droomhuis in Drachten

3 min

Het begon voor de 28-jarige Benjamin Feenstra uit het Friese Burgum met een droom: een eigen huis laten bouwen in Drachten. Een droom die hij per se uit wilde laten komen. Het maken van een ontwerp van een woning - omgedoopt tot Benjamin One - was niet eens de grootste hobbel. ‘’De zoektocht naar een geschikte kavel, dat was het meest lastige. Ze waren te duur, of toch niet geschikt’’, aldus Feenstra, die de eerste fase van de opleiding architectuur heeft afgerond.

Omdat hij veel op de racefiets zit, komt hij op veel plekken. Zo fietste hij op een dag langs De Zilverschoon in Drachten en dacht: dit is een goeie plek voor een huis. ‘’De grond was gereserveerd voor appartementen, dus niet bedoeld voor individuele woningen.’’ Feenstra zette echter door, een aantal gesprekken met de gemeente volgde.

U kunt dit artikel lezen nadat u bent ingelogd

Heeft u nog geen account, probeer Cobouw dan gratis.

  • Direct toegang tot Cobouw.nl
  • 5 gratis artikelen per maand
  • Dagelijks de Cobouw-nieuwsbrief

Met succes: de gemeente Drachten bleek bereid om de plannen aan te passen. Lees: Feenstra een kans te geven. Onder een voorwaarde: dat er niet een, maar drie woningen zouden komen. In de tussentijd had Feenstra contact gezocht met Klaas van Dijk, van Bouwbedrijf Van Dijk. ‘’Ik ken hem al een tijdje, samen hebben we het concept van de Benjamin One verder uitgewerkt. Als alles volgens plan verloopt, gaat in april de eerste schop in de grond’’, vertelt Feenstra vol trots.

Benjamin One dus. Omdat het Feenstra’s eerste huis is dat hij helemaal zelf heeft ontworpen. De vrijstaande woning heeft een bijzondere, moderne uitstraling. Feenstra: ‘’Het klinkt een beetje gek, maar het huis is geïnspireerd op een iPhone. Waarom? Omdat een iPhone simpel en eenvoudig is: het is niet meer dan een aluminium kastje met een glaasje ervoor. In mijn optiek moet een woning ook zo eenvoudig mogelijk zijn. Ik houd niet van een zolder, rare hoekjes of andere tierelantijntjes. In een slaapkamer slaap je, dus die mag klein zijn. De woonkamer, met keuken, mag wél groot zijn. Aan de achterkant komen twee grote puien, zodat je een appartementgevoel op de begane grond krijgt. In de basis dus net zo simpel als een iPhone.’’

De Benjamin One telt slechts een verdieping, de buitenkant bestaat uit Thermowood, een houtsoort. De twee andere huizen zijn inmiddels verkocht, zegt Feenstra. De kans is aanwezig dat er op termijn nog drie Benjamin Ones aan de Zilverschoon bij komen.

De Fries, die stage heeft gelopen bij Rietveld Architects in New Yok en Coop Himmelb(l)au in Wenen, verdient zijn geld overigens met iets heel anders: Feenstra werkt als producer/videoregisseur bij een megagrote kerk in Drachten, met plek voor een paar duizend bezoekers. Mogelijk dat hij ooit zijn eigen bedrijfje start. Een naam heeft hij al: Droom Company. Over dromen gesproken: als alles volgens plan verloopt, kan hij deze zomer zijn droomhuis al betrekken.Plaats: Drachten   
Opdrachtgever: Bouwbedrijf Van Dijk, in samenwerking met Benjamin Feenstra
Ramingsgroep: onbekend 

Reacties