Nieuws

Laserlicht wijst de weg bij brand

3 min

In een ruimte vol rook heeft laserlicht het vermogen diep door te dringen en objecten zichtbaar te maken. Een nieuw type noodverlichting dat op dat effect is gebaseerd, kan niet alleen levens redden, maar bespaart ook energie.

Energie-efficiënte noodverlichting

U kunt dit artikel lezen nadat u bent ingelogd

Heeft u nog geen account, probeer Cobouw dan gratis.

  • Direct toegang tot Cobouw.nl
  • 5 gratis artikelen per maand
  • Dagelijks de Cobouw-nieuwsbrief

De gepatenteerde lamp Laser Diffraction Grating (LDG) bestaat uit onder andere een lasermodule met een speciale lens en een digitaal optisch element, een siliconenchip. Deze chip is gebaseerd op Micro-Electro-Mechanical Systems (MEMS)-technologie, geproduceerd met behulp van microfabricage. De siliconenchip zorgt ervoor dat vanuit één punt in totaal zo’n vierhonderd individuele laserstralen worden uitgezonden, waarvan slechts een beperkt aantal zichtbaar is. Voorwerpen, muren en trappen lichten op door weerkaatsing. Mensen die uit een ruimte vol rook willen ontsnappen, kunnen daardoor relatief eenvoudig de weg vinden.

“Normale verlichting is diffuus en heeft een verblindend effect, net als bij autorijden in de mist: als je groot licht aan zet, zie je alleen de mist, niet de weg”, vertelt Rotterdammer Erik Wellen, partner in de Amerikaanse start-up Parhelion, producent van de LDG-lamp. “Onze lamp penetreert juist in de rook.”

De laserbundels kunnen door zwarte en witte rook schijnen met een minimaal verlies aan lichtintensiteit, maar ook bijvoorbeeld in mist of op een modderige zeebodem.

Wanneer de stroom in een gebouw uitvalt, schakelt de LDG-verlichting samen met de brandmeldinstallatie automatisch aan om nooduitgangen en vluchtwegen te markeren. Dat gebeurt met blauw laserlicht. De producent claimt dat de verlichting zo energie-efficiënt is dat de laserlamp 24 uur lang kan blijven branden op batterijen. Het energieverbruik is 0,5 tot 1 watt. De lamp heeft geen bewegende onderdelen en produceert maar 34 graden Celsius warmte.

De prijs van het product is nog hoog: per lamp ongeveer 89 euro, exclusief btw. De verwachting is dat de prijs fors zal dalen bij grootschalig gebruik. Tegenover de hoge prijs staat een lange levensduur. Volgens de producent gaat de laserlamp zo’n 25.000 uur mee.

Parhelion heeft al een werkend prototype afgeleverd en start volgend jaar de productie op. Dan worden de lampen ook onderworpen aan tests bij certificeringsinstellingen. De Amerikaanse FDA (Food & Drug Authority) heeft al goedkeuring gegeven. Parhelion won enkele maanden geleden al de Golden Edison Award met het revolutionaire product.

Erik Wellen verwacht dat binnen afzienbare tijd ook een LDG-lamp voor alledaagse verlichtingstoepassingen komt. Parhelion is met diverse partijen in Rotterdam en elders in de wereld in onderhandeling over een proef met noodverlichting in gebouwen.

Reacties

De melkfabriek van Campina in Heiloo was jarenlang een van de grootste werkgevers in het Noord-Hollandse dorp. Eind 2008 sloot de fabriek langs de...

Tweeduizend jongeren krijgen binnen twee jaar een vaste baan in de metaal en techniek. Dat zijn vakbonden en werkgevers overeengekomen na moeizame...

Pannenbier of Mindfuck

4 min

Halfzeven ’s-ochtends. Ik roei mijn twintig minuten. Onderwijl kijkend naar de tv, waar twee dikke mannen met kale koppen en brillen gewichtig...

Jan Fokkema
column

De installateur en het klimaatkonijn

4 min

Nog nooit was de gemiddelde temperatuur op aarde zo hoog als vorig jaar. En 2016 was al het derde recordjaar op rij. Die verontrustende trend laat...

column